Održan MAMF ljetni party: Najavljen program jubilarne 5. Konferencije za mame

 Održan MAMF ljetni party: Najavljen program jubilarne 5. Konferencije za mame

U vrijeme festivalskih zabava u Sarajevu, sinoć je održano druženje za paneliste i prijatelje MAMF Konferencije za mame gdje su najavljene teme i kompletan program te još jednom osviještena svrha jednog ovakvog događaja u zajednici.

 

U Sarajevu će 14. i 15. desetog mjeseca biti održana peta po redu Konferencija za mame – MAMF, koja na jednom mjestu okuplja žene različitih profila iz čitave Bosne i Hercegovine i regiona, povezane zajedničkom temom – majčinstvo.
Ovaj jedinstveni edukativno-informativni događaj omogućava majkama da kroz razgovore sa stručnjacima iz različitih oblasti traže odgovore na pitanja i dileme sa kojima se svakodnevno suočavaju. MAMF svake godine posjetiteljicama pruža priliku da saznaju više o roditeljstvu, mentalnom zdravlju, bračnom životu, poslovnom i ličnom razvoju, balansu između porodice i karijere, aktivizmu u zajednici, ishrani, te ljepoti i modi.

Pod motom „Svaka mama zaslužuje dan za sebe“ MAMF se održava od 2018. godine i do sada mu je prisustvovalo skoro 1.000 žena iz BiH i regiona. To je prilika da se druže, razmijene iskustva, uče, otvaraju teške teme o kojima je nužno govoriti, ali i da se zabave i „napune baterije“, kako kaže Meliha Mulahalilović-Žiško, osnivačica i glavna organizatorica.

Ona je posebno ponosna na činjenicu da ova konferencija okuplja sve majke, bilo da su menadžerice, domaćice, aktivistice… jer, smatra, žene trebaju biti jedna drugoj podrška i doprinijeti izgradnji boljeg društva.
„Kada sam postala majka, moj prostor za kretanje i djelovanje se znatno suzio. Mjesta na koja sam željela ići nisu uvijek bila prilagođena bebama, na događaje su bile pozivane samo žene iz poslovnog svijeta, a karijera i majčinstvo su mi se činili nespojivi. Onda sam se zapitala: Šta ako sve to može? Šta ako postoji mjesto gdje – osim majka – mogu biti žena sa svim svojim željama i ambicijama? Budući da nije postojalo, odlučila sam da ga sama stvorim“, kazala je Mulahalilović-Žiško.

U fokusu ovogodišnjeg MAMF-a će biti razgovori o psihičkom i fizičkom zdravlju žena i djece, prevenciji karcinoma dojke, odgoju djece i aktivnom sudjelovanju roditelja u njihovom razvoju, pokretanju biznisa inspirisanog majčistvom, te o autizmu iz perspektive majki. O svemu će govoriti doktorice, pedagogice, samostalne poduzetnice i drugi inspirativni gosti. Program će otvoriti Peđa Kazazović, Vesna Filipović, Amra Muratović, Selma Suljević i Sanela Krsmanović-Bistrivoda, autor i protagonistice dokumentarnog serijala „Sve što ste željeli znati o ženama, a nikada se niste usudili pitati!“. Serijal čine intervjui sa 14 žena koje otvaraju teme iz svakodnevnog života o kojima se inače ne govori javno.

Psihoterapeut Vahida Djedović će drugog dana Konferencije kroz Ženske razgovore otvoriti važna polja psihe, koja iako ne posežemo često za njima, igraju veoma važnu ulogu u našim životima; izboru partnera i donošenju važnih odluka, samopouzdanju te poziciji majke i žene. Kako se u tome snalazimo i kada počinje put osnaživanja otkrit ćemo kroz Ženske razgovore.

Vahida Djedović

S obzirom da se konferencija održava u mjesecu oktobru, mjesecu borbe protiv karcinoma dojke, s nama će na MAMF-u biti i dr. Sara Lubura, radiolog, vrsni stručnjak za dijagnostiku , liječenje i prevenciju karcinoma. Po prvi put ćemo na događaju ove vrste sa tehnolozima osvijestiti važnost čitanja deklaracije na kozmetičkim proizvodima, naročito kada je u pitanju njega dječije kože. Kako odabrati najbolje ali i prevenirati neke neželjene reakcije mame će također doznati u dijelu koji se bavi zdravljem.

Jedan od panela koji svakako budi najviše interesa je i odgoj djece. Ponosni smo što je sa nama i ove godine svjetski stručnjak a naše gore list, dr. Aida Bikić, psiholog i naučnica koja vodi dvije kliničke studije u saradnji s Yale i Harvard univerzitetima i istražuje nove tretmane za djecu i njihove roditelje. Za ovu prigodu posebno dolazi u BiH. Tema ovog panela je koliki značaj igra uloga roditelja
u kojem pravcu se dijete razvija? Fokus ovaj put stavljamo na roditelje i kako da aktivno sudjeluju u razvoju djeteta u emocionalno stabilnu, uspješnu i sretnu osobu.Prvi put na MAMF-u govorimo i o dijagnozi autizam iz perspektive majki.

Poslovni klub uvijek donosi nadahnjujuće priče žene kojima je majčinstvo dalo poseban vjetar u leđa na putu donošenje poslovnih odluka pa čak i zaokreta u karijeri.

Naravno da to nije sve, MAMF i ove godine donosi veli broj iznenađenja i to međunarodnog karaktera nastojeći da opravda povjerenje majki i pruži adekvatne i raznolike teme koje će sutra svaku od njih ohrabriti, pomoći da budu informirane, aktivne, sretne i ispunjenje žene i majke.

Učešće na MAMF-u i ove godine je besplatno, zahvaljujući odgovornim pojedincima i kompanijama koji u svom djelovanju njeguju altruizam i osjećaj za zajednicu.
Sponzori 5. Konferencije za mame koja se u Cineplexx Sarajevu održava 14-15. 10. 2022. su BH Telecom, dm drogerie markt i Gloria prirodna kozmetika.

Više informacija o Konferenciji, kao i detaljan program ovogodišnje konferncije pratite na našoj oficijelnoj stranici www.mamf.ba.