MAMF i ove godine poslao snažne poruke

 MAMF i ove godine poslao snažne poruke
Već četvrtu godinu za redom, Sarajevo je domaćin jedinstvenog događaja namenjenog majkama – MAMF Konferencije za mame. Zajedno sam mamama i stručnjacima iz različitih oblasti kreira se sadržaj konferencije, koji obuhvata pregršt vrednih tema, korisnih saveta i inspirativnih govornika, a ulaz je besplatan!

Pitanja koja žene svakodnevno postavljaju sebi, na koja ne mogu pronaći odgovore, ili se ne usuđuju potražiti ih konsultujući druge, njihove brige, problemi i dileme, pronašli su svoj medij, utočište i prostor gde njihov glas može da odjekne,  te bili povod održavanju još jedne, četvrte po redu Konferencije za mame – MAMF.

Vrlo simboličan način da ovogodišnji MAMF započne, performans „Heroine naše prošlosti“, autora Damira Kusture, još jedanput je odaslao poruku o hrabrim ženama koje razbijaju stereotipe i tabue o sebi kao o slabijem polu, jer samo kao snažne i osnažene, na bilo kojem polju njihovog delovanja u privatnoj i javnoj sferi, one mogu doprineti razgradnji represivnog i vladajućeg sistema patrijarhata, na taj način gradeći bolji i pravedniji svet.

Podstičući svojim pozitivnim primerom buduće naraštaje, i ohrabrujući ih, da kao takvi sebe pronalaze, i poistovećuju se sa istima iz njihove bliže ili dalje okoline, nezavisno o prostoru i vremenu u kojem žive,  misija MAMF-a nas, kako Meliha Mulahalilović Žiško, organizatorka konferencije podvlači, „obavezuje na to da sve što radimo može pomoći i drugim ženama i pružiti im nadu“.

Ubrzani tempo življenja i nedostatak slobodnog vremena,  žene neretko stavljaju u poziciju da sebe zapostavljaju, ili nedovoljno pažnje posvećuju svom zdravlju i izgledu.

„Svaka žena se treba malo više okrenuti sebi pre drugog stanja. Većina žena može ostati u drugom stanju, ali treba povaditi laboratorijske nalaze, posetiti ginekologa, stomatologa, planirati trudnoću ranije ako to želi. Pola sata odvojenog u godini dana, ženama pomaže, ali žene uvek imaju drugog posla od toga da odlaze kod lekara“,   istaknula je Armina Rovčanin, specijalista ginekologije, te dodala da „planiranje porodice treba biti doslovno to što mu i samo ime govori-planiranje“.

Njeno mišljenje deli i fizijatar Arijana Baždarević, navodeći da je predrasuda o vežbanju u vremenu trudnoće, kao nečemu što treba izbegavati, prevaziđena, te da se žena već šest sedmica nakon porođaja (ili osam ukoliko je u pitanju carski rez) može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Prvih mesec dana su samo vežbe disanja koje rade na rehabilitaciji unutrašnjih organa, koji su bili pogođeni porođajem, ali sa laganim vežbama možemo početi već nakon šest sedmica. Žene koje nisu aktivne u trudnoći, u trudnoći dobiju 10-12 kilograma više, što se negativno odražava na njihovo zdravlje. Nema zdrave i nezdrave hrane, nego pravilne i nepravilne prehrane“, kazala je Baždarević, dodajući da “ukoliko žena u periodu kada nije bila trudna, nije mislila na sebe, tj. na vežbanje, trudnoća je možda vreme da počnemo misliti na još nekoga“.

Hraniteljstvo i usvajanje još je jedna od brojnih tema koje okupiraju žene, čija je želja planiranje porodice, a svoje mesto pronašle su i u okviru ovogodišnjeg MAMF-a, mada je institucija hraniteljstva u BiH još uvek mnogima nepoznanica.

Danas imamo veći broj hranitelja nego usvojitelja, te su krenuvši ka postupku usvajanja, mnogi stali kod hraniteljstva, da bi zadovoljili svoju želju za pružanjem ljubavi, jer se lokalni centri za socijalni rad sporo odlučuju na to da je dete spremno za usvajanje.

„Deca u domovima nisu navikla da imaju poštovanje prema starijim osobama i morate biti psihički spremni da se ne naljutite, jer dete nije raslo u normalnim okolnostima. Sva deca iz doma su vrlo isprepadana, nesigurna i onda to skrivaju besom, drskošću, agresivnim ponašanjem i ima puno posla da se radi na njihovom ponašanju. To dete ima vrlo ograničen vokabular, ograničeno znanje o stvarima, malo poverenja ta deca imaju u vas i neće da vam kažu šta od vas hoće, dakle, treba vremena da do njih prodrete“, navela je Azra Balta, hraniteljka.

Jedna od najpogubnijih nus-pojava tehnološke revolucije jeste negativan uticaj koji moderni uređaji poput mobilnih telefona, tableta, kompjutera ili jednostavno televizora, imaju na zdravlje i razvoj dece. Popularnim rečnikom rečeno – „ekranizam“,  koji ubija njihove moždane ćelije i kreativnu energiju, ne dopuštajući im da se razviju u zdrave jedinke.

Ankica Baković, psiholog i psihoterapeut ističe da se sa decom razgovara o svemu, ali da, kada je u pitanju zdravlje, nema pregovora, jer je roditelj zakonski odgovoran za svoje dete.

„Ako se dete rodi sa zdravim mozgom, njegove moždane ćelije su poput pene, odvojene jedna od druge, a predfaktor da se te ćelije povežu u mozgu jeste nadražaj iz okoline. Intenzivan razvoj deteta se događa u prve tri godine života, a kako dete raste, ako nije bilo adekvatno stimulisano, uvek se stimulišu isti centri u mozgu, dok ostali atrofiraju. Centar će se razviti ako ga stimulišete. Da ste stimulisali dete na govor sa šest meseci, ono bi ga razvilo, a vi ga razvijate sa pet godina“, navodi Baković.

Baković je mišljenja da je prekomerna upotreba ekrana, primaran faktor nestabilnosti kod dece, jer su ona koja funkcionišu uz nestabilne majke i koja dobijaju dvostruke poruke – sklonija nesigurnosti.

„ Roditeljstvo je udaranje temelja zdravog čoveka. Dajte šansu vašem detetu da razvijanjem aktivnosti ne ubija samopouzdanje, jer ako ga ugurate u strukturu, u obrazac škola-kuća u kojem mu uvek neko drugi osmišljava zabavu, ostaće nesigurno i zatvoreno”, smatra Baković.

S tim u vezi, suština je u poklanjanju veće doze poverenja detetu, u suportivnom stavu baziranom na principu „verujem da možeš“, u odnosu na dete, kao i pružanju podrške detetu i onda kada ono radi sporije i lošije, te kako Baković tvrdi „u pripremanju deteta za život izvan kuće, što trebamo raditi od malih nogu.

Panel Poslovni klub: Arijana Katana, Raisa Ratković i moderatorica Adela Malkoč

Panel koji je zatvorio ovogodišnji MAMF o kućnim ljubimcima i odrastanju, još je jednom potvrdio činjenicu o zdravom razvoju dece koja odrastaju uz kućne ljubimce,  jer od malih nogu usvajaju i razvijaju pozitivne vrednosti i osobine, poput požrtvovanosti i empatije.

„Dete koje je odrastalo uz psa, nemoguće je da neće pokazati empatiju prema starijoj osobi ili trudnici. Medicinski je dokazano da deca koja odrastaju uz psa ili mačku, imaju bolji imunitet, jer odrastaju uz njihove bakterije, parazite na koži, pljuvački“istaknuo je Bakir Hasković, trener pasa.

Uz bogat sadržaj ovogodišnjeg MAMF-a, i uprkos situaciji uzrokovanoj pandemijom, koja čini svoje da događaji koji se održavaju poprimaju drugačiju formu, organizatori su najavili još bogatiji i raznovrsniji sadržaj sledeće godine, sa tendencijom da preraste u pravi tradicionalni festival posvećen ženama.

Za one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju Konferenciji, sva predavanja se nalaze OVDJE