7.MAMF – Žene mogu sve, ali im treba podrška

 7.MAMF – Žene mogu sve, ali im treba podrška

Završena je 7. konferencija za mame MAMF koja je opravdala najave i ženama koje su se okupile iz cijele Bosne i Hercegovine pružila edukaciju, inspiraciju i podršku, te priliku za nova poznanstva, druženje i zabavu.

 

I ove godine MAMF je ostao dosljedan svojoj misiji povezivanja žena najrazličitijih profila kroz ono što im je zajedničko – majčinstvo, te su sa stručnjacima iz različitih oblasti kroz razmjenu iskustava, uspješnih priča, savjeta, dilema i izazova zajedno tražili odgovore i rješenja za unapređenje svog porodičnog života, karijere, ali i mentalnog zdravlja.

 

„Poenta svega je da pružamo ruke jedne drugima. Hvala svima koji sa nama grade ovu priču. Hvala vama što ste današnji dan odvojile za sebe. Vjerujem da ćete otići kući zadovoljne, ispunjenog srca, sa dobrom energijom, a to je suština i majčinstva i svega onoga što nas okuplja“, kazala je u uvodnom obraćanju osnivačica MAMF-a Meliha Mulahalilović-Žiško.

 

Konferenciju je svečano otvorila predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara koja je istakla da je poziv za MAMF nešto čemu se čitavu godinu radovala. „Nadam se da će ova vaša konferencija trajati još dugo i dok ja budem mogla, biću vaša podrška“.

 

Osim inspirativnih predavanja i razgovora posjetioci su u pauzama imali priliku obići MAMA MARKET sa bogatom ponudom proizvoda za majke i djecu, a ni ove godine nije izostao maštoviti dječiji kutak koji je ispunio Dom mladih smjehom, grajom i veseljem.

 

Ovogodišnji MAMF imao je i humanitarni karakter, te je dio prihoda od ulaznica namijenjen za podršku SOS Dječijim selima u BiH.

 

Učimo sa djecom i od djece

Program konferencije počeo je predavanjem dr. Vuka Rajovića, NTC predavača koji je govorio o negativnom utjecaju novih tehnologija, ali i zastarjelih odgojnih principa, na sposobnosti djece za učenje. Sa napredovanjem tehnologije djeca su počela provoditi sve više vremena pred ekranima i sve se manje kretati, a, kako je rekao Rajović, korijen razvoja mozga dolazi iz kretanja. Također je naglasio da su djeca izložena velikom stresu najviše zbog reproduktivnog učenja koje ih tjera da napamet uče bez smisla i razumijevanja sadržaja, te zbog straha od pogrešnog odgovora.

„Jedini motiv za dijete je igra – bila i biće uvijek. Sve što radimo u nastavi možemo da povežemo sa igrama“, istakao je Rajović dodavši kako djecu treba učiti da razvijaju empatiju, kreativnost i slobodu razmišljanja i povezivanja.

 

Nakon što su se učesnice zabavile i same igrajući neke od NTC igara, Amer Mulić, inspektor sarajevskog MUP-a i Alma Hadžiskakić, socijalna radnica iz Udruženja NARKO NE, uveli su ih u temu od velikog značaja za sve roditelje, a to je kako prepoznati ako je dijete pod uticajem droga. U okviru ovog panela pruženi su brojni savjeti posebno o tome kako osnažiti porodicu da se nosi sa svim izazovima na koje može naići i kako ojačati povjerenje između roditelja i djece koje je važan faktor u prepoznavanju i prevenciji ovisnosti od opojnih droga.

Na ovom MAMF-u je razriješena i misterija šta je zajedničko nutricionisti i ginekologu, a u tome su pomogli dr. Admir Rama, specijalista ginekologije i akušerstva i Asja Sirbubalo, magistra farmacije i magistra nutricionizma. Oni su objasnili kako primarni problem neostvarivanja trudnoće predstavljaju metaboličke poteškoće, te da rad sa nutricionistom i zdrava ishrana mogu ublažiti simptome policističnih jajnika.

 

„Kada dodamo jednu malu zdravu stavku u našu ishranu – onda možemo napraviti velike stvari“, kazala je Asja.

Zajedno smo jače

Drugi dio programa bio je fokusiran na osnaživanje, inspiraciju i motivaciju, a otvorila ga je Razija Čolaković kroz „Muhabetom sa Razom“ i životnom pričom o traženju svog identiteta nakon što je 15 godina slušala sve što joj je okolina nametala. Pobijedila je, kako kaže, onog momenta kada joj je prestalo biti važno šta bilo ko misli. Njena poruka za sve žene je bila da trebaju podržavati jedna drugu.

„To je ono što nama fali – pomoć jedna drugoj, ako ništa, barem lijepom riječju. Ako vidite da se neka žena bori, da pokušava, pa pogurajte je makar lijepom riječi, a ne ružnim komentarima“, kazala je Raza.

 

U okviru MAMA PITCH-a četiri mame i poduzetnice Maja Gerin, Danijela Dragosavljević, Medina Žiško i Hatidža Smajić imale su po pet minuta da predstave posao koji su pokrenuli i inspirativnu priču koja stoji iza njega, te tako ohrabre sve one koje možda razmišljaju da uplove u poduzetničke vode, ali se još nisu usudile. „Vi ste najveći resurs vaše kompanije i ako hoćete da posao raste morate i vi rasti i razvijati se“, istakla je Hatidža Smajić.

Inspiracije nije nedostajalo ni sa Božanom Savić, Ildom Humić, Sanjom Todorović Vujičić i Ajlom Kozicom, liderkama u poslovnom svijetu koje su govorile o podršci porodice i bliske okoline na putu do uspješnih karijera.

 

„Ja sam sigurna da mi možemo sve i da smo sposobne, ali nam treba i logistika – ne slažem se da možemo sve same“, naglasila je Božana.

 

 

Put do promjene – put do pobjede

Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija i njena majka Harisa na svom su primjeru dočarale kako podrška, posvećenost i motivacija mogu donijeti velike rezultate.

„Elvedina je znala od početka šta želi i mi smo je podržavali uvijek“, istakla je Harisa, dok je Elvedina kroz smijeh dodala kako ju je želja za pobjedom vukla naprijed „Ja sam uvijek voljela da pobjeđujem i kad je teško samo se sjetim kako je fino pobijediti“.


Njima se u razgovoru pridružila i Elza Kerošević, SOS mama koja je odgojila 18 djece od kojih je petero bilo sa poteškoćama u razvoju. Na pitanje šta je njena motivacija, ona je odgovorila jednostavnim – „Ja njih volim“, pokazavši kako je u majčinstvu ljubav najbolji recept za uspjeh i najveća snaga.

 

Na kraju dana Marija Sinanović, konsultantica za ljudske resurse i certificirana NLP trenerica, prisutnima je predstavila put promjene i ličnog napretka koji kreće od osjećaja nelagode i neadekvatnosti, preko vizije onoga što želimo od života, do koraka kojima ćemo to postići. Na tom putu, kako je istakla Marija, često stoji opiranje promjeni koje se mora nadjačati kako bi se prešlo „sa one strane duge“.


„Sa one strane duge naći ćete hrabrost, snagu i ljubav. Jer sa one strane uplašene žene je hrabra žena, sa one strane žene koja mrzi je žena koja voli, sa one strane žene koja je slaba je žena koja je jaka. Želim da vas ohrabrim da krenete na put ka svojoj dugi“, zaključila je Marija.

 

MAMF je jedinstveni događaj u Bosni i Hercegovini nastao 2018. godine iz ljubavi jedne majke i uz podršku društveno odgovornih biznisa i pojedinaca. Za sedam godina postojanja MAMF zajednica je okupila stotine žena pod motom „Vrijeme je da napunite baterije i povežete se sa drugim nevjerovatnim mamama“, te im pružila pozitivnu energiju, inspiraciju i priznanje za jačanje vrijednosti kojima se gradi zdravo i sretno društvo.

Organizator se zahvaljuje kompanijama i pojedincima koji su pomogli održavanje 7. MAMF Konferncije za mame a to su: dm drogerie markt, Bingo Tuzla, Novelius Medical, Perutnina Ptuj, Kosmopolit travel agency kao i predsjednici FBiH Liidji Bradari, Gradu Sarajevu i Općini Centar.