6. MAMF: Slavimo ženu!

 6. MAMF: Slavimo ženu!

Sarajevo, 27. 05. 2023.

 

U Sarajevu je uspješno održano šesto izdanje Konferencije za mame, tradicionalnog događaja koji okuplja majke iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

 

Konferencija se održava od 2018. godine, a ove godine je otvorila Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara.

Predsjednica Bradara izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom događaju koji slavi žene i majke kao stupove obitelji i društva. Istaknula je gospodarsku važnost ovakvih događaja, ali i naglasila demografski značaj. Poboljšanje demografije počinje od žene, od majke, te je naglasila neujednačenost statusa u određenim kantonima koja utječe na majke, njihove poslovne izbore i planiranje obitelji. Uz to, istaknula je važnost podrške i mentorstva za žene koje se žele angažirati u poslovnom svijetu.

 

Meliha Mulahalilović Žiško, pokretačica ovog događaja, istakla je kako je Konferencija s godinama postala prepoznatljiva kao mjesto susreta i dobre energije te je motivirala sve prisutne da nastave raditi na unapređenju jednakosti, snaženju žena i ostvarenju svojih snova.

Konferencija je ove godine imala sajamski dio i okupila je brojne govornice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima su bile liječnice, književnice, poduzetnice i druge inspirativne učesnice.

 

Jedna od prvih govornica na Konferenciji bila je predsjednica Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine, Aida Zubčević, koja je podijelila svoj razvojni put kao uspješna poduzetnica i majka te istaknula važnost podrške i mentorstva za žene u poslovnom svijetu.

Psihoterapeutkinja Vahida Djedović predstavila je svoju novu knjigu “Kad izgubim sebe” i istaknula važnost samopoštovanja i samopouzdanja za sreću i uspjeh u životu. Također je naglasila da su ove vještine koje se mogu naučiti i koje otvaraju vrata mnogim pozitivnim promjenama.

 

Poznata glumica, scenaristica i aktivistkinja Jelena Veljača bila je specijalna gošća Konferencije i izrekla je inspirativne rečenice o aktivizmu i promjenama koje svaki pojedinac može ostvariti u svom okruženju. Ona je istaknula važnost reagiranja na nepravdu i potaknula prisutne da budu agenti promjene.

 

Jelena je tijekom razgovora istaknula kako je iskoristila svoj medijski kapital kao glumica kako bi skrenula pažnju na obiteljsko nasilje i pomogla žrtvama. Upravo zbog njenog angažmana, osobe koje su bile stigmatizirane zbog ovog problema pronašle su se u središtu javnosti.

Osnovana 2019. godine, inicijativa #spasi me, koju je Jelena pokrenula, postigla je značajne rezultate u Hrvatskoj. Promijenili su 5-6 zakona, ostvarili suradnje s brojnim udruženjima, sudjelovali u vladinim radnim skupinama te osnovali Zakladu “Spasi me” i fond koji je pružio pomoć više od 550 žena žrtava nasilja.

Temeljna svrha Fonda #SPASIME je pružanje konkretnih i hitnih oblika pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, uključujući ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć. Ovaj fond predstavlja sigurno utočište za žrtve koje se mogu obratiti u trenucima potrebe.

Jelena je poručila svima koji tvrde da ne mogu ništa učiniti i zbog toga se ne uključuju ili ne reagiraju da nije potrebno preuzeti veliki teret niti izvršiti velika djela. Inicijativa “Spasi me” nastala je spontano. No, ono što svatko od nas zaista može učiniti jest napraviti promjene u vlastitom životu i obitelji.

 

 

 

Drugi dio konferencije fokusirao se na zdravlje i odgoj djece. Dr. Lejla Divović-Mustafić i Dr. Zana Tafi ukazale su na značaj prevencije kardiovaskularnih oboljenja i brige o vlastitom zdravlju kako bi majke mogle pružiti najbolju skrb i podršku svojoj djeci.

Govornice Nađa Lutvikadić-Fočo, Belma Alagić, Lemana Terzimehić, Lejla Šebić i Lana Milavić podijelile su svoja iskustva i znanja iz različitih oblasti:  tehnologije, razvoju djece i važnosti kvalitetnog slobodnog vremena, kreativnosti te primjeni homeopatije u majčinstvu i reproduktivnom zdravlju.

 

Ova uspješna Konferencija za mame okupila je i inspirirala majke iz različitih područja te pružila priliku za razmjenu iskustava i znanja. Zahvaljujemo društveno odgovornim kompanijama i pojedincima koji su omogućili besplatan ulaz na događaj, čime su podržali ovo važno okupljanje i promociju uloge majki u društvu.

Ključna poruka ovogodišnje Konferencije za mame je da su žene, posebno majke, sposobne ostvariti sve što žele uz podršku jedna drugoj. Bez obzira na izazove i različite uloge koje imaju, majke su snaga porodice  i društva te zaslužuju jednakost, podršku i priliku da ostvare svoje snove.

 

 

 

MAMF TIM