5. MAMF – Žene su jedna drugoj ogledalo

 5. MAMF – Žene su jedna drugoj ogledalo

 

Sinoć je u Cineplexxu svečano otvoren 5. MAMF – Konferencija za mame, koja je okupila više od 100 žena različitih profila iz čitave Bosne i Hercegovine i regiona. Program je pozdravnim govorom otvorila osnivačica MAMF-a, Meliha Mulahalilović-Žiško, nakon čega su prisutni pogledali dio dokumentarnog serijala „Sve što ste željeli znati o ženama, a nikada se niste usudili pitati“ autora Peđe Kazazovića.

Ovaj serijal čine lična i vrlo emotivna svjedočenja 14 žena o životnim situacijama i temama o kojima se rijetko govori u našem društvu, a posjetitelji MAMF-a su nakon prikazivanja imali priliku da uživo čuju neke od protagonistica. Jedna od njih je Sanela Krsmanović-Bistrivoda koja je, između ostalog, govorila o postporođajnoj depresiji kroz koju je prošla, i sa kojom se izborila.

„Drago mi je da sam to ispričala. Mislim da je to prvi put da sam i ja to artikulisala. Često me mame sretnu u parku i priđu mi i kažu da su proživjele nešto slično. Do koga god dođu ove teme to je ogromno, jer nije samo sebi svrha. Mislim da je važno da pričamo o tome i počinjemo raditi na tim stvarima“, kazala je Sanela.

Na panelu je, između ostalog, bilo riječi i o reakcijama publike – kako muškaraca tako i žena – na priče koje su ove hrabre žene ispričale. Iako njihove poruke nisu uvijek naišle na odobravanja, one su se sa tim iznijele tražeći podršku u svojoj bližoj okolini, ali i snagu u sebi samima.

„Mi smo jedni drugima ogledala. Bitno je imati ljude oko sebe gdje se možeš ogledati – sa svojim sumnjama, uspjesima, onim čime se ponosiš i čega se stidiš. Okružiti se ljudima koji su dobri za tebe i ogledati se u njima“, kazala je Amra Muratović.

„Trebamo vjerovati u sebe“, dodala je Vesna Filipović, „jer kad čovjek vjeruje u sebe, kad je zadovoljan – on ne može činiti loše drugima. Ne možemo promijeniti nikoga osim samog sebe“.

Panelistkinje su govorile o tome koliko je odgoj djece stalni proces učenja i prilagođavanja, te koliko je važno da se kao roditelji fokusiramo na stvari koje su zaista važne u životu djeteta.

„Radim na tome da prvo pitam dijete kako je, da li je dobro, je li se umorio, pa tek onda šta je bilo u školi. Jednostavno da budem prvo majka, jer ko će ga drugi saslušati nego ja. Nekad ostavim sve – i veš i suđe, jer hoću da slušam šta djeca pričaju – šta ih tišti, šta ih boli. Ne želim da doživim da jednog dana bude problem, da stoji pored mene, a da ja to ne vidim“, kazala je Selma Suljević.

Žene se svakodnevno preispituju o tome kakve su majke, supruge, kćerke, radnice, koliko su posvećene porodici i poslu, te da li u svim tim poljima uvijek mogu dati svoj maksimum. Složile su se da im najviše nedostaje podrška i solidarnost šire okoline, kao i razumijevanje da i njima nekad treba predah.

„Da li primjećujete koliko smo sve presamokritične, koliko sebi dajemo obaveza i odgovornosti i mislimo da ne smijemo ništa fuliti. Mi život provodimo dokazujući se, jer smo uvijek u neravnopravnom odnosu. Trebamo se podsjetiti koliko smo divne, trebamo se voljeti, poštovati sebe i posvetiti vrijeme sebi, jer to nam daje snagu“, zaključila je Medina Mujić.

Program MAMF-a nastavlja se i 15. oktobra uz ženske razgovore, praktične savjete za zdravlje, odgoj, pokretanje vlastitog biznisa, te druženjem sa specijalnom gošćom.

 

googleb8922aefdd2c5509.html