5. MAMF uspješno završen

 5. MAMF uspješno završen

Proteklog vikenda je u Sarajevu održana 5. MAMF – Konferencija za mame, koja već tradicionalno okuplja mame i žene iz cijele Bosne i Hercegovine nudeći besplatan program i fenomenalne govornike koje učesnice nemaju priliku često slušati.

Više od 300 mama, pratilo je dvodnevni program koji je sadržavao edukacije, praktične savjete, razgovore sa stručnjacima i inspirativne priče žena iz različitih dijelova BiH.

Program je pozdravnim govorom otvorila Meliha Mulahalilović -Žiško  osnivačica MAMF-a, koja je  naglasila da je MAMF „mjesto gdje podržavamo i inspirišemo jedna drugu“. Prvog dana prisutni su imali priliku pogledali dio dokumentarnog serijala „Sve što ste željeli znati o ženama, a nikada se niste usudili pitati“ autora Peđe Kazazovića. Ovaj serijal čine lična i vrlo emotivna svjedočenja 14 žena o životnim situacijama i temama o kojima se rijetko govori u našem društvu, a posjetitelji MAMF-a su nakon prikazivanja imali priliku da uživo čuju neke od protagonistica.

Jedna od njih je Sanela Krsmanović-Bistrivoda koja je, između ostalog, govorila o postporođajnoj depresiji kroz koju je prošla, i sa kojom se izborila. „Drago mi je da sam to ispričala. Mislim da je to prvi put da sam i ja to artikulisala. Često me mame sretnu u parku i priđu mi i kažu da su proživjele nešto slično. Do koga god dođu ove teme to je ogromno, jer nije samo sebi svrha. Mislim da je važno da pričamo o tome i počinjemo raditi na tim stvarima“, kazala je Sanela.

Na panelu je, između ostalog, bilo riječi i o reakcijama publike – kako muškaraca tako i žena – na priče koje su ove hrabre žene ispričale. Iako njihove poruke nisu uvijek naišle na odobravanja, one su se sa tim iznijele tražeći podršku u svojoj bližoj okolini, ali i snagu u sebi samima. „Mi smo jedni drugima ogledala. Bitno je imati ljude oko sebe gdje se možeš ogledati – sa svojim sumnjama, uspjesima, onim čime se ponosiš i čega se stidiš. Okružiti se ljudima koji su dobri za tebe i ogledati se u njima“, kazala je Amra Muratović.

Žene se svakodnevno preispituju o tome kakve su majke, supruge, kćerke, radnice, koliko su posvećene porodici i poslu, te da li u svim tim poljima uvijek mogu dati svoj maksimum. Složile su se da im najviše nedostaje podrška i solidarnost šire okoline, kao i razumijevanje da i njima nekad treba predah. „Da li primjećujete koliko smo sve presamokritične, koliko sebi dajemo obaveza i odgovornosti i mislimo da ne smijemo ništa fuliti. Mi život provodimo dokazujući se, jer smo uvijek u neravnopravnom odnosu. Trebamo se podsjetiti koliko smo divne, trebamo se voljeti, poštovati sebe i posvetiti vrijeme sebi, jer to nam daje snagu“, zaključila je Medina Mujić.

Žena je ženi drug

 

Drugi  dan  konferencije obilovao je edukacijom i praktičnim savjetima o psihičkom i mentalnom zdravlju žene, zdravlju kože, te o prevenciji i dijagnostici raka dojke, odgoju i najboljim praksama.

Dan je počeo „Ženskim razgovorima“ sa psihoterapeutkinjom Vahidom Djedović. Vahida već pet godina sa posjetiteljicama MAMF-a dijeli svoje bogato iskustvo specijalizirano u oblastima partnersko-ljubavnih i bračnih odnosa. Učesnice su dobile fantastičnu perspektivu pozicije žene i majke na našim prostorima, te jačanju samopouzdanja kao ključnom elementu u svim relacijama.

O zdravlju kože i benefitima prirodne kozmetike na kožu, ali i životnu okolinu učesnice su razgovarale sa predstavnicima kompanija dm drogerie markt i Gloria. Osim na zdravlje kože žena, prirodna kozmetika je iznimno značajna u njegovanju bebine i dječije kože. Kako prepoznati prirodnu kozmetiku i pravilno pročitati eklaraciju bila je tema ovog panela.

 

Kako je oktobar mjesec borbe protiv raka dojke, ova tema je dobila posebno mjesto na  MAMF Konferenciji. Dr. Sara Lubura, radiolog i vrsni stručnjak za dijagnostiku, liječenje i prevenciju karcinoma se osvrnula na prevenciju otkrivanja tumora u što ranijoj fazi kada su efekti liječenja znatno bolji.

„Žene u dvadesetim godinama trebaju u svoju rutinu uvesti samopregled dojki. Ovo ne isključuje pregled i dijagnostiku stručnog lica kod kojeg treba obaviti pregled jednom godišnje. Ultrazvučni pregled dojke je danas široko zastupljen, a njega mogu obaviti i trudnice i dojilje. Žene nakon 40 do 45 godina starosti trebaju obaviti mamografski pregled jednom u dvije godine.“, izjavila je dr. Lubura.

U Biznis klubu smo upoznali tri poslovne žene koje svakodnevno uspješno balansiraju karijeru i majčinstvo. „To su uloge koje se nadopunjuju. Mene je to majčinstvo naučilo dobroj organizaciji, morala sam da brzo reagujem, da pronalazim rješenja problema. Zahvalna sam ulozi majke jer me je ona pripremila za poslovne izazove“, kazala je Lejla Arnautović iz kompanije HOLDINA, majka troje djece. Uz Lejlu svoja iskustva su podijelile i Senita Slipac osnivačica platforme OREA Bazar i Melisa Hujić, vlasnica modnog brenda Etiquette. One su govorile o tome koliko je važno da imaju ispušni ventil u vidu određenih hobija, o (ne)ravnopravnosti žena, te koliko im je u poslu i majčinstvu važna podrška parnera i šire porodice, a naročito drugih žena. „Žena je ženi drug i važno je da dajemo jedna drugoj ruku“, kazala je Melisa.

„Da li smo osuđeni da ponavljamo greške svojih roditelja u odgoju“ zapitali smo se zajedno sa psihologinjom Aidom Bikić i sarajevskim profesorom geografije Vedranom Zubićem, koji nosi titulu najboljeg nastavnika. Oboje su naglasili kako je važno u odgoju postaviti granice do kojih dijete može ići u svom ponašanju, jer će u protivnom dijete manipulisati roditeljem. Također je važno raditi sa djetetom na kanalisanju emocija, umjesto samo nastojati da ih trenutačno umirimo. „Ako smo mu dali mobitel da ga smirimo nismo ništa uradili, samo smo privremeno smirili tu emociju, ali ta emocija je i dalje tu. Sve će biti teže i teže. Dijete nije u stanju da preradi tu emociju bez naše pomoći“, kazala je doktorica Aida.

 

Profesor Zubić je naglasio kako djeca danas imaju najveći strah od neuspjeha, odnosno neispunjavanja ambicija svojih roditelja.

 

Peti MAMF je okončan govorom osnivačice  koja se zahvalila svim učesnicima, te najavila novi susret naredne godine.