MAMF i SOS Dječija sela BiH

 MAMF i SOS Dječija sela BiH

Kao djetetu, potreban ti je neko ko te zaista vidi – ko stoji uz tebe bez obzira na sve. Neko ko te brižno pazi kada si mali i vjeruje u tebe kada si spreman da odrasteš i zakoračiš u svijet. Ali danas je 1 od 10 djece i mladih odvojeno od svojih porodica, napušteno, zanemareno ili prisiljeno živjeti u nasilnom okruženju, odrastajući bez podrške koja im je potrebna da bi se pripremili za svoju budućnost. Efekti često traju cijeli život, stvarajući štetni ciklus koji se ponavlja s generacije na generaciju. Organizacija SOS Dječija sela je tu da prekine ovaj začarani krug i da spriječi da se to događa. Tamo gde su djeca izgubila glas, pomažemo im da ga ponovo pronađu. Tamo gdje su izgubili povjerenje i sposobnost povezivanja s drugima, mi im pokazujemo da pripadaju. Tamo gdje im nedostaje samopouzdanja, mi ih ohrabrujemo istovremeno unapređujući njihove vještine kako bi napredovali u budućnosti.

 

S obzirom da znamo da su naše mame i MAMF zajednica narasli na društvenoj odgovornosti i podršci, odlučili smo da naše godišnje okupljanje ima i humanitarni karakter. Dio prihoda od ulaznica ide ove godine za SOS Dječija sela BiH.

 

“Tačno tri decenije SOS Dječija sela u BiH su članica međunarodne humanitarne organizacije SOS Children’s Villages International koja djeluje već 75 godina. Danas smo prisutni u 136 zemalja širom svijeta, na svih 5 kontinenata pružajući podršku djeci bez roditeljskog staranja, kao i djeci koja su u riziku gubitka roditeljske brige. Svjesni da je porodica najbolje moguće okruženje za razvoj i dobrobit djeteta kroz ključni strateški Program jačanja porodica osiguravamo prevenciju odvajanja djece od njihovih porodica porijekla, radeći sa ranjivim, socijalno ugroženim i porodicama u riziku. U situacijama u kojima djeca ostaju bez roditeljskog staranja omogućavamo odrastanje u okrilju alternativnog modela porodične brige – SOS porodicama. Sa našim programima smo na raspolaganju i svoj ostaloj djeci i mladima osobito iz ranjivih kategorija, i to kroz edukativne programe, programe za mlade i zagovaračke aktivnosti. Beskompromisno smo vođeni najboljim interesima djece i mladih ljudi povjerenih nam na brigu, vođeni vizijom da svako dijete ima porodicu i raste uz ljubav, poštovanje i sigurnost”, poručuju iz SOS sela a mi vas pozivamo da dođete 18. 05. u Dom mladih i budete dio MAMF i lijepe humanitarne priče.